Användningskravet för varumärken har nyligen aktualiserats i ett mål i Patent- och marknadsdomstolen. Återigen har det visat sig att det är viktigt att ett varumärke används så som det är registrerat. Målet berörde bland annat frågan om administrativ hävning av Kopparbergs bryggeri’s svenska figurmärke ”Sofiero”. Vilket var registrerat för ”öl och porter; mineralvatten, kolsyrade vatten och andra icke alkoholhaltiga drycker, safter och andra preparat för framställning av drycker”. Sofiero kafferosteri menade i sin talan att Kopparbergs bryggeri inte använt varumärket så som det är registrerat. Av den anledningen borde registreringen hävas för samtliga varor förutom ”öl”.
Kopparbergs bryggeri kunde inte visa att de gjort verkligt bruk av det registrerade varumärket ”Sofiero” under en femårsperiod för någon annan dryck än öl. Patent- och marknadsdomstolen beslutade därför att talan om administrativ hävning skulle bifallas. Följande varor påverkades av beslutet; ”porter, mineralvatten och kolsyrade vatten och andra icke alkoholhaltiga drycker, safter och andra preparat för framställning av drycker”.
Domstolens argument
Domstolens argument (se nedan) visar klart och tydligt att ett märke kan komma att hävas om innehavaren inte gjort verkligt bruk av märket.
”Enligt 3 kap. 2 § varumärkeslagen får ett varumärke hävas om innehavaren inte har gjort verkligt bruk av märket i Sverige för de varor och tjänster det registrerats för inom fem år från den dag då frågan om registrering slutligt har avgjorts eller inom en period av fem år i följd. Av andra stycket 1 i samma bestämmelse följer att med verkligt bruk ska likställas att varumärket används i en annan form än den registrerade, om avvikelsen endast avser detaljer som inte förändrar märkets särskiljningsförmåga.” (PMT 15494-16)
Avgörandet från Patent- och marknadsdomstolen påminner varumärkesinnehavare om att det är väldigt viktigt att faktiskt använda märket så som det är registrerat. Och det både vad gäller märkets utformning och varor/tjänster. Då minsta förändring som kan anses påverka särskiljningsförmågan även kan påverka det registrerade skyddet på så sätt att användningskravet för varumärket inte anses vara uppfyllt.
Källa: Blendow Lexnova ,mål nr PMT 16366-15, PMT 15494-16
Behöver du hjälp med varumärken? Vi hjälper dig med allt som rör ditt varumärkesskydd till exempel att registrera varumärke i Sverige, registrera varumärke i EU och registrera varumärke internationellt.
Dessutom hjälper vi dig med mönsterskydd och domännamnstvister (såsom ATF tvister om domännamn under .se och UDRP tvister om domännamn under .com).
Kontakta oss idag för att få snabb hjälp till ett bra pris.