Inte möjligt att få skydd för bikakestruktur
Innan vi sätter oss in i fallet varför det inte var möjligt att få skyddför en bikakestruktur kan vi börja med frågan vad som är ett mönsterskydd. Så här skriver PRV på sin hemsida om mönsterskydd:
Ett mönsterskydd skyddar utseende och form, men inte en produkts funktion eller den bakomliggande idén. Med ett mönsterskydd får ingen annan tillverka, sälja eller importera kopior av den skyddade designen. Patent- och registreringsverket (PRV) är ansvarig myndighet för mönsterskydd i Sverige. Mönsterskyddet gäller i fem år från det man lämnat in sin ansökan, och kan förlängas upp till max 25 år.
All formgivning går inte att mönsterskydda. För att en produkt ska kunna mönsterskyddas så krävs att den är:
- Ny. Med det menas att denna design skiljer sig från all tidigare offentliggjord design, det räcker till exempel inte att byta färg på ett redan existerande mönster. Formgivaren har ett år på sig att registrera mönsterskyddet från offentliggörandet.
- Designen måste ha särprägel. Det betyder att den inte får vara så enkel att den räknas som en form alla ska kunna använda, som en cirkel eller triangel.
Särprägel
Som vi kan läsa i stycket ovan krävs det att ett mönster är särpräglat för att det skall få skydd. I det aktuella fallet ansåg EU-domstolen (beslut fattat den 15 oktober 2015) att det inte går att få mönsterskydd för en bikakestruktur av en dörr eftersom mönstret saknade särprägel. Anledningen till beslutet berodde bland annat på en tidigare publicering av ett amerikanskt patent med titeln ”fyllning av en bikakestruktur”.
Vill du ha hjälp med mönsterskydd? Vi hjälper dig! Kontakta oss här.
Rättfallsnr T-251/14 Promarc Tehnics mot OIHM
Källa: Marques and Class 99