Hur påverkar Brexit era IP-rättigheter?
Medan många av oss firade midsommar röstade Storbritannien om sitt EU medlemskap. Jag har svårt att tro att resultatet undgick någon, att Brexit är ett faktum, och att det nu står klart att britterna vill lämna EU. Vad detta får för konsekvenser för medlemsstaterna och britterna själva har diskuterats flitigt de senaste dagarna. Men det finns en för oss på VARUMÄRKESOMBUDET väldigt relevant fråga som luftats väldigt sparsamt de senaste dagarna. Hur kommer Brexit att påverka befintliga IP-rättigheter så som mönster- och varumärkesskydd i EU?
Hur ser det ut idag?
I dagsläget gäller ett EU-registrerat mönster-/varumärkesskydd inom EUs samtliga 28 medlemsstater. Vad som kommer att hända med giltigheten i Storbritannien när antalet medlemsstater blir 27 är i nuläget en fråga som vi inte kan svara på. Det finns flera olika scenarier som är beroende av resultatet av de kommande förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. I nuläget beräknar man att utträdesprocessen i vart fall kommer att ta två år, med det kan också ta ännu längre tid. Och det är väl först då, när utträdet fullbordats, som vi verkligen vet vilka effekter som Brexit kommer att ha på redan befintliga IP-rättigheter i EU.
Vad bör man göra?
Hur bör man då agera för att upprätthålla sitt registrerade skydd inom Storbritannien? Det är tyvärr en fråga som vi i nuläget inte kan svara på utan bara kan spekulera i. Vad som kommer att ske med befintliga registreringar inom EU kan bara framtiden utvisa. Det finns flertalet tänkbara utfall för hur en befintlig registrering kan komma att påverkas. Bland annat finns det en möjlighet att EU och Storbritannien i förhandlingarna kommer överens om att befintliga registreringar ska fortsätta vara giltiga i Storbritannien eller att EU-varumärken i Storbritannien omvandlas till nationella brittiska varumärken. Men likväl är risken stor att de befintliga EU-registreringarna helt och hållet tappar sitt skydd i Storbritannien och kommer således endast vara fortsatt skyddande i EU:s kvarvarande 27 stater.
Men vad kan man göra om befintliga EU-registreringar i framtiden kommer att tappa sitt skydd i Storbritannien? Möjligheten att ansöka om nationellt skydd i Storbritannien återstår alltid. Det går att göra på två sätt, antingen genom en internationell ansökan via Madridprotokollet eller genom att ansöka direkt i Storbritannien. Kontakta oss gärna för att diskutera ert specifika skydd och individuella strategi.
Behöver du hjälp med varumärken? Vi hjälper dig med allt som rör ditt varumärkesskydd till exempel att registrera varumärke i Sverige, registrera varumärke i EU och registrera varumärke internationellt.
Dessutom hjälper vi dig med mönsterskydd och domännamnstvister (såsom ATF tvister om domännamn under .se och UDRP tvister om domännamn under .com).
Kontakta oss idag för att få snabb hjälp till ett bra pris.