I en dom från 29 april 2016 meddelar Svea Hovrätt att en svensk varumärkesregistrering hävs på grund av bristande användning. Detta eftersom innehavaren inte kunde visa att varumärket hade använts i enlighet med registreringen under de senaste fem åren.
Vad gäller svensk varumärkesregistrering finns det i Varumärkeslag (2010:1877) en regel som innebär att innehavaren av ett registrerat varumärke ska kunna visa att märket används så som det är registrerat. Om detta användningskrav inte uppfylls av innehavaren finns det skäl för att registreringen ska kunna hävas.
Dom från 29 april 2016 meddelar Svea Hovrätt
I den aktuella domen från Svea Hovrätt rör det sig om att ett E-cigarettbolag väckt talan där de yrkat att registreringen av ett ordmärke ”V2” ska hävas. Anledningen är att de anser att varumärket inte varit i bruk under de senaste fem åren. Innehavaren av registreringen (V2 Distribution) hävdade till sitt försvar att registreringen använts. Om än inte i den form som framgår av registreringen utan som ett figurmärke, vilket borde jämställas med registreringen. Vidare hade innehavaren använt beteckningarna ”V2TOBACCO” och ”V2DISTRTBUTION” antingen med ”V2” särskrivet från orden ”TOBACCO” och ”DISTRIBUTION” eller med ”V2” återgivet färgen orange.
Bild på figurmärket såsom det används:
Användningskravet
Det finns en möjlighet för innehavare att argumentera för att användningskravet är uppfyllt trots att en varumärkesregistrering inte används i dess exakta registrerade form. Dock så får avvikelsen inte vara så pass stor att varumärkets särskiljningsförmåga förändras. Vilket i praktiken innebär att endast väldigt små förändringar accepteras.
Trots att varianter av märket ”V2” använts av innehavaren under de senaste fem åren ansåg hovrätten att användningskravet inte var uppfyllt eftersom det visuella intrycket av kännetecknet är ett löv. Vidare framförde hovrätten att ordmärket ”V2” kan med svårighet uttolkas och att associationen till bokstaven V och siffran 2 är inte alls given. Tvärtom är det figurativa intrycket dominerande. Den avvikelse som föreligger i förhållande till det registrerade varumärket går enligt hovrättens mening betydligt längre än till att avse endast detaljer som inte förändrar varumärkets särskiljningsförmåga. Det framstår som uppenbart att det använda kännetecknets särskiljningsförmåga är en annan än det registrerade varumärkets särskiljningsförmåga. Användningskravet var därmed inte uppfyllt.
”V2” hävs på grund av bristande användning
När det gällde beteckningarna ”V2TOBACCO” och ”V2DISTRIBUTION” används de tillsammans i kataloger, annonser, beställningsformulär och leveransvillkor, med ”V2TOBACCO” i något mindre storlek ovanför ”V2DISTRIBUTION”. I katalogerna och annonserna finns bilder på produkter, dvs. snusdosor. Beteckningarna ”V2TOBACCO” och ”V2DISTRIBUTION” förekommer dock inte i direkt anslutning till dessa bilder och inte heller i direkt relation till varorna. Med hänvisning till denna användning av beteckningarna finner hovrätten att det inte framgår att dessa använts som varukännetecken. Det ligger närmare till hands att betrakta beteckningarna som förkortade varianter av firmorna V2 Distribution Sverige AB och dess danska moderbolag V2 Tobacco A/S. På grund av detta anser hovrätten att inte heller användningen av beteckningarna utgjort verkligt bruk av det registrerade ordmärket. Med detta som grund bedömer hovrätten att varumärkesregistreringen ”V2” skall hävas.
Är du säker på om ni uppfyller användningskraven?
Är du osäker på om ni uppfyller kraven för användning av varumärken? Kontakta oss så hjälper vi dig att svara på den frågan!
Behöver du hjälp med varumärken? Vi hjälper dig med allt som rör ditt varumärkesskydd till exempel att registrera varumärke i Sverige, registrera varumärke i EU och registrera varumärke internationellt.
Dessutom hjälper vi dig med mönsterskydd och domännamnstvister (såsom ATF tvister om domännamn under .se och UDRP tvister om domännamn under .com).
Kontakta oss idag för att få snabb hjälp till ett bra pris.
Källa: Svea hovrätt T 6767-15