Användningskrav, ond tro och Banksy – Vad har de gemensamt?
Den anonyme graffitikonstnären vid namn ”Banksy” har fått sin varumärkesregistrering för den kända målningen ”Flower Thrower” hävt av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO). Anledningen? De anser att varumärkesansökan lämnades in i ond tro och att varumärket inte uppfyller det användningskrav som finns.
Bakgrund
Vanligtvis skyddas konstnärliga verk genom upphovsrätten. Banksy ska dock ha uttryckt att ”copyright is for losers”. Banksy har därtill uppmanat personer att använda hans verk så länge de inte används för kommersiellt bruk. För att få upphovsrättsligt skydd för ”Flower Thrower” hade Banksy varit tvungen att röja sin identitet. Detta var uppenbarligen inget alternativ.
Korttillverkaren Full Colour Black använde dock ”Flower Thrower” som ett motiv på deras gratulationskort. Detta föll inte Banksy i smaken vilket oundvikligen ledde till en tvist mellan de två.
År 2014 lämnade Banksy, via sitt företag Pest Control Office Ltd, in en varumärkesansökan för ”Flower Thrower”. Efter det att varumärket registrerats ansökte företaget Full Colour Black om att Banksys varumärkesregistrering skulle hävas. Full Colour Black hävdade att Banksy aldrig haft för avsikt att använda ”Flower Thrower” som ett varumärke.
Användningskrav
När fem år har passerat efter att varumärket har registrerats ska varumärkesinnehavaren kunna bevisa att varumärket används så som det är registrerat om det påtalas under en tvist (användningskrav). Uppstår det en tvist och varumärkesinnehavaren inte har använt varumärket så som det framgår av registreringsbeviset kan man förlora rätten till varumärket.
För att bemöta Full Colour Blacks hävningstalan öppnade Banksy en pop-up butik för att visa användning av varumärket. Han uppgav däremot att han enbart öppnade affären för att han låg i en rättslig tvist och därmed vad tvungen att göra det, ett uttalande han kanske inte borde ha gjort.
Ond tro och hävning av varumärke
I september 2020 valde EUIPO att häva Banksys varumärke ”Flower Thrower”. I sitt beslut uppger EUIPO att Banksy försökt att utnyttja varumärkeslagstiftningen. Genom att ansöka om varumärkesskydd kan han skydda sitt konstverk från att användas av andra i kommersiellt bruk samtidigt som han behåller sin anonymitet. EUIPO belyser att de inte kommer att ta lätt på att personer, om än kända artister, försöker hitta kryphål i lagen. De uppger att Banksy aldrig hade för avsikt att använda varumärket och att det därmed registrerats i ond tro, vilket tydligt framkom av hans uttalande om pop-up butiken.
Vad som nu kommer hända med Banksys varumärkesportfölj återstår att se.
Behöver du hjälp med ditt varumärke? Vi hjälper dig med allt som rör ditt varumärkesskydd till exempel att registrera varumärke och då registrera varumärke i Sverige, registrera varumärke i EU och registrera varumärke internationellt.
Dessutom hjälper vi dig med mönsterskydd och domännamnstvister.
Kontakta oss idag för att få snabb hjälp till ett bra pris.
Tips! Glöm inte att spana in vår andra hemsida registrera-varumärke.nu.